Mustafa Kemal Atatürk'ün manevi kızı ve Türkiye'nin ilk kadın pilotu Sabiha Gökçen ölümünün yıl dönümünde mezarı başında anıldı.

22 Mart 1913 te doğan Sabiha Gökçen, 22 Mart 2001'de 88 yaşında hayata gözlerini yummuştu.

HEAŞ SABİHA GÖKÇEN'İ KABRİ BAŞINDA ANDI

İstanbul'un Anadolu yakasındaki havalimanına ismini veren Sabiha Gökçen, doğum ve ölüm yıldönümlerinde havalimanı otoritesi HEAŞ tarafından kabri başında anıldı.

Gökçen 4Gökçen 3Gökçen 2Gökçen 1

HEAŞ SOSYAL MEDYADAN DUYURDU

HEAŞ sosyal medya hesabı üzerinden şu ifadeleri kullandı;

"Havalimanımıza adını veren Türkiye’nin ilk kadın savaş pilotu #Sabiha Gökçen’i doğum ve ölüm yıldönümünde havalimanı otoritesi #HEAŞ olarak kabri başında ziyaret ettik.

Saygı ve rahmet ile anıyoruz…"

SABİHA GÖKÇEN

Dünya tarihine adını yazdıran 20 havacıdan ilk ve Tek Kadın Savaş Pilotu; Sabiha Gökçen

Türkkuşu ve Türk Hava Kuvvetlerinin ilk kadın pilotu olan Sabiha Gökçen’in havacılık öyküsü Atatürk ile Bursa da tanışması ile başlar. Atatürk’ün kendisini yanına almasından sonra, 3 mayıs 1935 yılında Atatürk ile birlikte katıldığı Türkkuşu Ergazi Sivil Havacılık Okulunun açılış törenine katılır ve seyrettiği paraşüt atlayışlarından etkilenerek Atatürk’ün onayı ile havacılığı öğrenmek üzere Türkkuşu'nun ilk kız öğrencisi olur. Paraşüt eğitimi ile başlayan havacılık tutkusu, planör uçuşları ile devam ederken, mezuniyetiyle birlikte Sivastopol’da ileri uçuş teknikleri eğitimine katılır. 1936 yılında Eskişehir Hava Okulunda askeri havacılık eğitimine başlar ve 1937 yılında dünya tarihinin ilk Kadın Savaş pilotu olarak mezun olur. 1950 yılında Kore savaşına katılmak istese de, Birleşmiş milletler kuralları gereği kadınlar aktif olarak askerlik yapamadığından savaşa gidememiştir.

Dünyanın İlk kadın savaş pilotu olarak ünü dünya çapına ulaştığı için oldukça ilgi gören Sabiha Gökçen, 1963 yılında emekli olmuştur. Bugüne kadar  22 farklı uçakta uçan Gökçen, son uçuşunu 1996 yılında Fransız bir pilotla Falcon 2000 uçağı ile yapmıştır.

Dünya havacılık tarihine adını altın harfler ile yazdıran Sabiha Gökçen 1996 yılında Amerika’da Maxvell Hava Üssünde dünya tarihine adını yazdıran 20 havacıdan biri ödülünü alan tek kadın havacı olarak da tarihe geçmiştir.