Lüks havayolu şirketi Beond, 19 Kasım 2024'te düzenlenen çevrim içi basın toplantısında ilk yılını değerlendirerek geleceğe dair planlarını paylaştı.

8.000 Yolcu ile Başarılı Bir İlk Yıl

Beond’un Kurucu Ortağı ve CEO’su Tero Taskila, havayolunun ilk 12 ayında yaklaşık 8.000 yolcu taşıdığını ve ortalama doluluk oranının yüzde 55 olduğunu belirtti. Yolcu biletlerinin yüzde 60'ı seyahat acenteleri üzerinden satılırken, geri kalanı doğrudan şirketin kanalları aracılığıyla rezerve edildi.

Şirketin mevcut uçuş ağında Milano Malpensa (MXP) ile Malé (MLE) arasında Dubai (DWC) aktarmalı güzergâh öne çıkıyor. Taskila, bu hattın yoğun talep gördüğünü ve yakın gelecekte kapasitenin artırılabileceğini ifade etti. Yaz döneminde askıya alınan Münih (MUC) uçuşlarının yeniden başlatılacağını açıklayan Taskila, bu hattın henüz yıl boyunca sürdürülmesinin planlanmadığını söyledi.

Orta Doğu'da Yeni Hedefler

Beond, Zürih (ZRH) ile Dubai arasında beşinci trafik hakkına sahip güzergâhta hem iş dünyası hem de tatil odaklı yolculara hitap ediyor. Şirket, 2025 yılında Suudi Arabistan veya Birleşik Arap Emirlikleri'nde (BAE) ikinci bir Hava Operatörü Sertifikası (AOC) almayı hedefliyor. Bu adım, Orta Doğu’daki varlığını güçlendirmek ve bölgedeki yeni tatil destinasyonlarına yönelik uçuşlar başlatmak için atılacak.

Taskila, NEOM projesi kapsamındaki tatil köyleri ve Suudi Arabistan’ın Al Ula bölgesi gibi lüks seyahat destinasyonlarına olan ilgiyi vurguladı. Beond’un mevcut hizmetlerinin Maldivler odaklı olduğunu belirten Taskila, bu yeni destinasyonların şirketin portföyünü tamamlayacağını söyledi.

Filo ve Ekonomik Katkılar

Beond’un filosunda şu anda 44 koltuk kapasiteli bir Airbus A319 ve 68 koltuk kapasiteli bir A321 bulunuyor. 2025'te dört yeni uçak daha teslim alınması planlanıyor. Şirket, uzun vadede filosunu 2028 yılına kadar 27 uçağa çıkarmayı hedefliyor.

Qantas, İlk A321XLR Uçağını Hamburg’da Montaj Hattında Tanıttı Qantas, İlk A321XLR Uçağını Hamburg’da Montaj Hattında Tanıttı

Maldivler ekonomisine olan katkılarından da bahseden Taskila, Beond’un ilk yılında ülkenin gayri safi yurtiçi hasılasına (GSYH) 210 milyon dolar katkıda bulunduğunu ve bu rakamın şirketin büyümesiyle daha da artacağını kaydetti.

Beond, "ulaşılabilir lüks" anlayışıyla hem yolcu memnuniyetini artırmayı hem de bölgesel ve küresel büyüme hedeflerini gerçekleştirmeyi amaçlıyor.