Kapadokya Alanı Turizm Yatırımcıları Derneği (KAPYAD), kuruluşunun 1. yılını Ürgüp Perissia Hotel & Convention Center’da 31 Mayıs gecesi düzenlenen özel bir gala gecesi ile kutladı. Davet kapsamında gerçekleşen ‘İz Bırakanlar Ödül Töreni’ ile bugüne kadar Kapadokya’nın unutulmaz izler bırakan isimlerine de ödülleri takdim edildi.
Türkiye turizminin önemli bölgelerinden Kapadokya’nın sivil toplum alanındaki eksikliğini gidermek amacıyla 2023 yılı başında kurulmuş olan, deneyimli turizmci ve yatırımcı Ömer Tosun başkanlığında faaliyetlerini yürüten Kapadokya Alanı Turizm Yatırımcıları Derneği (KAPYAD), 1.yılını 31 Mayıs’ta gerçekleşen özel bir gala yemeği ile kutladı. Kapadokya’nın temel turizm unsurları olan oteller, balon firmaları, restoranlar, halı mağazaları, çanak atölyeleri ve bağcılık firmalarının bölgeye önemli katma değer sağlayan lider yatırımcılarından oluşan üyeleri, Turizm Bakanlığı ile Nevşehir ve çevre illerin protokolü, turizm ve iş dünyasının pek çok saygın ismi, Derneğin kuruluş yıldönümünde bir araya geldi. Özel gecede, bugüne kadar Kapadokya’da unutulmaz izler bırakan, bölgenin önde gelen isimleri de ‘İz Bırakanlar Ödülleri’ni aldı. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy mesajlarıyla KAPYAD’ın 1. yıldönümünü kutladılar. Geceye Turizm Eski Bakanı Bülent Akarcalı, Kültür ve Turizm Eski Bakanı Erkan Mumcu, Nevşehir Milletvekili Filiz Kılıç, Nevşehir Valisi Ali Fidan, Aksaray Valisi Mehmet Ali Kumbuzoğlu, Kapadokya Alan Başkanı Birol İnceciköz gibi isimler katıldı.
Moderasyonunu Meltem Bozbeyoğlu’nun gerçekleştirdiği ‘İz Bırakanlar Ödülleri’ kapsamında Abbas Ataman, Ahmet Tok, Kürşat Numanoğlu, Saffet Yatağan, Chez Galip (Galip Körükçü), Mustafa Yedek, Nebil Tahincioğlu, Mustafa Kaya, Lars Eric Moore & Kaili Kidner, Jacques Aveizou, Yahya Yılmaz, Murat Dedeman, Münir Yazıcıoğlu, Besim Tibuk gibi değerli isimler Kapadokya bölgesinin turizm alanında gelişmesine yönelik katkıları sebepleriyle ödüle layık görüldüler. Metro, Perissia Hotel & Convention Center, Museum Hotel, Bazaar 54, Dorak Holding, Halis Uluer Şirketler Grubu, Sonsuz Enerji, K-Brothers gecenin gold sponsorluğunu üstlendi. Agarta Cave Hotel, Millstone Cave Suites, Fresco Cave Suites, Hill Hotel & SPA, Kelebek Group, Elika Cave Suites, Kaya Balloons, Turasan Şarapçılık, Kocabağ Şarapçılık, Elai Cappadocia, Fosil Cave Suites, Altınoran ve Post Yapım ise Silver Sponsor olarak destek verdi. Büyük bir katılımla gerçekleşen törende hayatta olmayan isimlerin ödüllerini yakınları teslim aldı.
Misafirlere özel bir içeriğin sunulduğu gecede, aslen Kapadokyalı olan Rum sanatçı Vasilis Kasouras, Türkiye-Yunanistan Nüfus Mübadesinin 100. yılı olması sebebiyle, mübadele öncesi Kapadokya şarkılarını derlediği ‘Karamanlidika Songs from Cappadocia’ albümünden eserler seslendirdi. Geceyle ilgili KAPYAD Başkanı Ömer Tosun “Kapadokya Bölgesinin turizm alanında hak ettiği yere gelmesi için önce arkadaşlarımızla yan yana geldik ve Kapadokya Alan Başkanlığını kurduk, Turizm Bakanımız da kabul etti. Ardından Alan Başkanlığına destek verecek, gerekli konulara dikkat çekecek bir sivil toplum kuruluşu kurmak gerekti ve KAPYAD’ı kurduk. Bölgede turizm alanında yatırım yapmış kişileri üye olarak aldık. KAPYAD olarak, Kapadokya markasının ulusal ve uluslararası alanda güçlendirilmesi, rekabet gücünün artırılması konusunda stratejilerimizi ve çalışmalarımızı yürütüyoruz. Bakanımızın da destekleriyle Kültür Yolu Festivalini hemen hayata geçirdik, ardından Sobesos Antik Kenti kazısı başladı. Müze ihtiyacımızı, etkinlik alanları ihtiyacımızı belirttik. Bu sene ilk yılımızı kutluyoruz ve bundan büyük mutluluk duyuyoruz. Geldiğimiz noktada Bodrum’la aramızda havayolu ulaşımı olmasını çok önemsiyoruz. Bugün yıllık 1,5 milyon turist sayısıyla Kapadokya turizmden 3 milyar USD kazanç elde etmektedir, bu sebeple de ilgi ve desteği hak etmektedir. Bu gece ayrıca ‘İz Bırakanlar Ödül Töreni’ ile bölgemizin kalkınmasına büyük emekleri geçmiş, bölge için ilkleri hayata geçirmiş isimleri ödüllendiriyoruz. Bu sene Türkiye-Yunanistan Nüfus Mübadelesinin 100. yılı. Bu yıldönümüne de dikkat çekmek istedik ve aslen Kapadokyalı sevilen Rum sanatçı Vasilis Kasouras’ı davet ettik. Kapadokya için değer yaratanları ödüllendirmeye ve KAPYAD olarak bölgemiz ve ülkemiz için yatırımlarımızı sürdürmeye ve çalışmaya devam edeceğiz” dedi.
Nevşehir Valisi Ali Fidan; “Kapadokya bölgemizin marka değerini yükseltmesinde bizim yapacağımız çalışmalara önemli destek vereceğine inandığım KAPYAD’ın kuruluşunda emeği geçenleri kutluyorum ve bölgemiz için hayırlı olmasını diliyorum. Kapadokya bölgesi bizim en değerli markalarımızdan biri. Rakamlar gösteriyor ki bölgemize yoğun bir ilgi bulunmakta olup, 2023 yılında tüm zamanların en yüksek ziyaretçi sayısına ulaştık. Nisan 2023-Nisan 2024 konaklama verilerine baktığımızda 2 milyon 130 bin misafir ağırladık, bu sayının yüzde 51’ini yabancı turistler oluşturdu. Bu sene 2024’ün ilk 4 ayına baktığımızda yine tüm verilerde, gerek müze ve ören yerleri ziyaretçi sayısında, gerek balon uçuşlarında, gerek havaalanı yolcu sayılarında önemli miktarlarda artışlar var. Ülkemizin en çok ziyaret edilen ilk 10 müze ve ören yerinin 5’i bizim bölgemizde bulunuyor. Biz Allah vergisi güzel bir bölgeye, marka değeri olan bir yere sahibiz, daha sürdürülebilir, daha iyi tanınan bir bölge olması için çalışmaya devam etmeliyiz. Bizim artık nicelikten çok nitelik konuşmamız gerekiyor” sözlerini kaydetti.
Gala Gecesinde açılış konuşmasını gerçekleştiren KAPYAD İstişare Kurulu Başkanı Bülent Akarcalı ise konuşmasında şu sözlere yer verdi: “Kapadokya için çalışan Aksaray ve Nevşehir valilerimiz, turizm müdürlerimiz, Kapadokya Alan Başkanımız Birol İnceciköz gibi değerli isimlerimiz var. Onlar Kapadokya için gerekli çalışmaları yürüteceklerdir. Kapadokya ucuz tatilin yeri olmamalı, Kapadokya’yı ucuzlatan Kapadokyalı olmamalı. Esnaf dayanışması gerekiyor, özgüvenle, yatırımlarla, konaklamayı 2 geceden 3-4 gece seviyelerine çıkararak Kapadokya’yı iyi yerlere taşıyabiliriz.”
Kapadokya Alan Başkanı Birol İnceciköz, Alan Başkanlığı kapsamında bürokrasiyi hafifletmek yönünde çalışmalar gerçekleştirdiklerini dile getirerek; “12 ay boyunca turizm faaliyetlerini gerçekleştirmek adına neler yapabileceğimizi görüştük. Türkiye’de sadece kültür, doğa turizmi değil, birden fazla turizm çeşidiyle ziyaretçi çekebilecek güzelliklere sahip bu bölgede neler yapabileceğimiz üzerinde çalıştık ve ortaya bir kanun çıktı. Biz bürokratik işlemleri hızlandırmanın yanında aslında çözüm ortağı olan bir kurum olarak kurulduk, ek olarak denetim yetkisi getirdik. Bugüne kadar hiç yapılmamış bütüncül imar planlarını, bölgenin ihtiyaçlarını karşılayan çalışmaları hayata geçiriyoruz. Artık bölgede yatırımın, turizm amaçlı sportif faaliyetin, yerleşim alanlarının ihtiyacını karşılayan bir planımız var. Nevşehir Valimizle bölgenin master planlarını başlattık, el değmemiş peri bacalarımızı onarmaya başladık. Bakanlığın başlatmış olduğu Geleceğin Mirası Arkeolojik Alan Programına Sobesos Antik Kentini dahil ettik. Göreme Açık Hava Müzesinde, Tokalı Kilisesinin mutfak yapısının da içinde olduğu birçok kaya mekanını kazıyor yeni mekanlar ortaya çıkarıyoruz, bütüncül projelere devam ediyoruz” dedi.