Almanya’nın bayrak taşıyıcı havayolu Lufthansa ve düşük maliyetli iştiraki Austrian Airlines, Mart ayı başında Tahran İmam Humeyni Uluslararası Havalimanı’na (IKA) uçuşlarını yeniden başlatıyor.

İran resmi haber ajansı IRNA’nın 23 Şubat tarihli haberine göre, Lufthansa 1 Mart'ta, Austrian Airlines ise 2 Mart’ta Tahran uçuşlarına tekrar başlayacak.

Bu adım, Orta Doğu’daki güvenlik endişeleri nedeniyle uzun süredir aksayan İran ile Avrupa arasındaki hava trafiğini normalleştirmeye yönelik önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor.

Güvenlik Kaygıları Nedeniyle Uçuşlar Durdurulmuştu

Lufthansa, Orta Doğu’daki gerginlikler nedeniyle Tahran uçuşlarını daha önce birçok kez askıya almıştı.

Şirket, İran’ın 13-14 Nisan 2024’te İsrail’e yönelik 300’e yakın drone ve füze saldırısı düzenlemesi üzerine, Tahran seferlerini 18 Nisan’a kadar askıya almış, daha sonra bu süreyi 9 Mayıs’a kadar uzatmıştı.

Avrupa Birliği Havacılık Güvenliği Ajansı’nın (EASA) İran hava sahasındaki risklere dair yayımladığı iki aylık NOTAM, 31 Ocak 2025’te sona erdi. Bu tarihten itibaren hava sahasının güvenli olduğu ve günlük 700’den fazla uçuşun sorunsuz şekilde gerçekleştiği bildirildi.

İmam Humeyni Havalimanı’nda Yolcu ve Kargo Trafiğinde Artış

İmam Humeyni Havalimanı İşletmesi CEO’su Said Çalandari, havaalanında yolcu ve kargo trafiğinde artış yaşandığını belirtti.

Pers takvimine göre yılın ilk 11 ayında İKA'da toplam 47.476 yolcu uçuşu gerçekleşti. Bu rakam, geçen yılın aynı dönemine göre %4,8’lik bir artışı işaret ediyor.

Kargo trafiğinde ise %69 gibi büyük bir artış yaşandığı kaydedildi.

Aynı dönemde, havalimanını kullanan yolcu sayısı 7.380.590’a ulaşarak %5,3 oranında artış gösterdi.

Avrupa, Üç İran Havayoluna Yaptırım Uygulamıştı

Lufthansa’nın uçuşlara yeniden başlaması, Avrupa Birliği ve İngiltere’nin üç büyük İran havayolu şirketine yaptırım uyguladığı bir döneme denk geliyor.

İranAir, Mahan Air ve Saha Airlines, 14 Ekim 2024’te, Rusya’ya Ukrayna’da kullanılmak üzere balistik füze ve ilgili teknolojiler sağladıkları iddiasıyla Avrupa Birliği ve Birleşik Krallık tarafından yaptırım listesine alınmıştı.