Kanada hükümeti, Rusya'dan titanyum ithalatına yasak getirmesine rağmen, Airbus firmasının üretim sürecinde Rus titanyumunu kullanmasına izin verdi. Ukrayna'daki çatışmaların ardından Rusya'ya uygulanan yaptırımlar kapsamında stratejik metalin tedarikini yasaklayan Kanada, bu adımıyla diğer ülkeleri de yaptırımları atlatmaya teşvik ediyor.

Reuters'in Airbus Canada yetkililerinden aldığı bilgilere dayanarak verdiği habere göre, Kanada hükümeti dünyaca ünlü havacılık firması Airbus'a Rus titanyumu kullanımı konusunda ayrıcalık tanıdı. Bu adım, özellikle Kanada'ya ithalatı yasaklanan Avrupa yapımı uçakların üretimini etkileyen endişeleri hafifletmeyi amaçlıyor.

KKTC'den Trabzon'a uçak seferleri başlıyor KKTC'den Trabzon'a uçak seferleri başlıyor

Airbus Canada yetkilileri, yaptırımların uygulanmasına uygun şekilde operasyonları sürdürmek için gerekli izni aldıklarını belirtti. Ancak, verilen iznin ne kadar süreyle geçerli olacağı konusunda bilgi paylaşılmadı.

Kanada hükümeti ise Reuters'in konuyla ilgili sorularını yanıtsız bıraktı. Ancak, Şubat 2024'te VSMPO-Avisma'nın yaptırım listesine dahil edilmesiyle titanyum ithalatında yaşanan bu değişiklik dikkat çekti. VSMPO-Avisma, Rusya'da titanyum pazarının yüzde 90'ından fazlasını kontrol ediyor ve aynı zamanda diğer metallerin üretimini de gerçekleştiriyor.

Airbus, Rusya'ya uygulanan yaptırımların Avrupa havacılık endüstrisine zarar verdiğini belirterek, Rus titanyumuna yaptırım uygulanmaması için Avrupa Birliği'ne çağrıda bulunmuştu. Danışmanlık şirketi Alix Partners'in 2022 verilerine göre, Airbus kullandığı titanyumun yüzde 65'ini Rusya'dan ithal ediyor.

Bu gelişme, Kanada'nın yaptırımlara rağmen stratejik metallerin ticaretindeki esnek yaklaşımını gösterirken, havacılık endüstrisinin uluslararası politika ve ticaret dinamiklerine olan hassasiyetini vurguluyor.