Kazakistan merkezli havayolu şirketi Air Astana, Londra'da gerçekleşen bu yılın ilk büyük halka arzından sorumlu olan bayrak taşıyıcı havayolu olarak dikkat çekti. Ancak, artan jet yakıtı gibi "endüstri genelinde" mali zorluklar nedeniyle yıllık karında bir düşüş yaşandı.

Şirketin işletme karı, bir önceki yıla göre %8.6 azalarak 136 milyon dolara geriledi. Yıllık net kar da 2022'ye göre %12.4 düşüşle 68.7 milyon dolara indi.

Air Astana, geçen yıl rekor sayıda 8.1 milyon yolcu taşımasına rağmen (%10.1 artış) gelirinin %13 artarak 1.2 milyar dolara ulaştığını açıkladı.

Şirket, Şubat ayındaki Londra Borsası'ndaki halka arzıyla kentin zorlu hisse senedi piyasasına önemli bir destek sağladı. BAE Systems'ın yarı sahibi olduğu havayolu şirketi, 665 milyon pound değerinde bir değerleme elde etti.

CEO Peter Foster, "Kamuya açık bir şirket olarak ilk mali sonuçlarımızı raporlamaktan memnuniyet duyuyoruz. Air Astana, 2023 yılında rekor yolcu sayısı ve artan kapasite ile güçlü bir büyüme sergiledi" dedi.

Ancak, şirketin hem Londra hem de Kazakistan'da çift listelenmesine rağmen, küresel havacılık sektörünü olumsuz etkileyen mali zorluklarla karşı karşıya kaldığı belirtildi.

Air Astana, artan jet yakıtı fiyatları ve tedarik zinciri sorunları gibi faktörlerin yanı sıra "meteorolojik, ekonomik ve siyasi faktörler" gibi etkenlerin de karlarını etkilediğini belirtti.

Şirket yaptığı açıklamada, 28 adet A320neo uçağında PW1100G motorları kullandığı ve 32 motor çıkarılmasının planlandığı bildirildi.