Ukrayna'nın önde gelen havayolu şirketi SkyUp, Rusya'nın ülkeye yönelik saldırısıyla başlayan iç hava sahasının kapanmasıyla mücadele etmek için Avrupa'daki işlerini geliştirerek Ukrayna'nın en büyük havayolu şirketi haline geldiğini açıkladı. Şirketin CEO'su Dmytro Seroukhov, "Rusya'nın 2022 Şubat'ında tam ölçekli işgaline başlamasından bu yana Ukrayna'dan ticari uçuş yapılmadı. Ulusal bayrak taşıyıcısı iflasını ilan etti ve diğer havayolları da zarar gördü" dedi.

Seroukhov, Reuters'e yaptığı açıklamada, "Savaş başladı ve iş modelimizi tamamen yeniden inşa etmek zorunda kaldık. 2022'de çok sayıda yükümlülüğümüz vardı ancak gelirlerde tam bir durma yaşandı" diye ekledi. SkyUp, 10 uçağı ve yaklaşık 1.200 çalışanıyla, iş modelini charter ve düzenli uçuşlardan, yabancı işletmelere uçak, mürettebat, bakım ve sigorta hizmeti sunmaya odaklandığı bir model olan ACMI'ye çevirdi.

"Geçen yıl bu modeli geliştirmeye devam ettik ve kendimizi kurduk. Bu yıl artık tam teşekküllü bir oyuncuyuz" dedi. Seroukhov'a göre ACMI, SkyUp'ın gelirinin yaklaşık %70'ini oluşturuyor ve şirketi Avrupa'nın en büyük 20 ACMI operatöründen biri haline getiriyor. 2023'te 1,5 milyon, 2022'de ise 1 milyon yolcu taşıdılar.

SkyUp, savaşın başladığı sırada çoğu uçağının yurtdışında olması nedeniyle diğer havayollarından daha şanslıydı. Sadece bir uçak, Kiev'in Boryspil havalimanında mahsur kaldı ve şirket Nisan 2023'te onu geri almayı başardı.

"Bu özel bir operasyondu" diyen Seroukhov, bu operasyonun yüzlerce kişi, birkaç Ukrayna bakanlığı, ordu ve askeri istihbaratın katılımıyla gerçekleştiğini belirtti.

Savaş, havayolu şirketlerini çok az seçenekle baş başa bıraktı ve bazıları, ülkenin en büyük havayolu şirketi olan Ukrayna Uluslararası Havayolları (UIA) da dahil olmak üzere çöktü. Kasım 2023'te bir mahkeme, UIA hakkında bir iflas davası açtı ve borçlarının 20.5 milyar hryvnia (540 milyon dolar) olduğu tahmin edildi.

Diğer küçük havayolları, SkyUp'ın örneğini takip etmeye ve yurtdışında yeni işler bulmaya çalışıyor. Endüstri yayını Avianews, küçük Ukraynalı taşıyıcı Windrose'un komşu Moldova'da bir merkez kurduğunu ve Moldova taşıyıcısı Flyone için iki uçakla uçuşlar gerçekleştirdiğini bildirdi. Başka bir küçük taşıyıcı olan Skyline Express Airlines, geçen Mart ayında Polonya ve Baltık ülkelerinden operasyonlara başladığını söyledi.

Ukraynalı yetkililer, ekonominin canlanmasına yardımcı olmak için hava sahasını kısmen yeniden açmak istediklerini belirtiyor. Başbakan Yardımcısı Oleksandr Kubrakov, hükümetin Avrupa ve ABD düzenleyicileriyle danışma yaptığını söyledi. Başkanlık ofisinin başı Andriy Yermak, yetkililerin bir havalimanını yeniden açmak için çalıştıklarını ancak hangi havalimanı olduğunu belirtmedi.