Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı (ICAO) Evrensel Güvenlik Denetleme Programı Sürekli İzleme Yaklaşımı (USAP-CMA) kapsamında, 6-17 Mayıs 2024 tarihleri arasında ülkemizde ICAO Denetim ekibi tarafından kapsamlı bir havacılık güvenliği denetimi gerçekleştirildi.

Denetim süreci, 6 Mayıs 2024 tarihinde yapılan açılış toplantısıyla başladı. İlk olarak Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) ve ardından ilgili paydaş kurum ve kuruluşların mevzuat kapsamında incelenmesiyle devam etti. Denetimin ilerleyen aşamalarında, 9-12 Mayıs 2024 tarihlerinde İstanbul Havalimanı ve 13-14 Mayıs 2024 tarihlerinde Sabiha Gökçen Havalimanı'nda incelemeler yapıldı. Bu süreçte, sivil havacılık güvenliği uygulamalarının yerine getirilmesinden sorumlu kurum, kuruluş ve işletmelerde denetim faaliyetleri yürütüldü.

Denetim ekibi tarafından 17 Mayıs 2024 tarihinde SHGM'de gerçekleştirilen kapanış toplantısında, Türkiye'nin sivil havacılık alanındaki kayda değer kapasitesi ve ICAO için önemli bir ortak olduğu vurgulandı. Ülkemizin sivil havacılık faaliyetlerinin yasadışı eylemlere karşı korunması için oluşturulan güvenlik sisteminin ileri seviyede olduğu ifade edildi. Başarıyla tamamlanan denetim sonucunda, ciddi bir bulguya rastlanmadığı bilgisi paylaşıldı.

THY’nin kredi notu açıklandı THY’nin kredi notu açıklandı

SHGM yetkilileri, denetim sürecinde gösterilen başarılı performansın, Türkiye'nin uluslararası sivil havacılık güvenliği standartlarına uyum konusundaki kararlılığının bir göstergesi olduğunu belirtti. ICAO'nun değerlendirmeleri, Türkiye'nin havacılık güvenliği alanında doğru yolda olduğunu ve uluslararası standartları karşıladığını bir kez daha teyit etti.