Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), hükümetler tarafından bloke edilen havayolu fonlarında önemli bir düşüş olduğunu bildirdi. Ancak, hala yaklaşık 1,8 milyar doların bloke edilmiş durumda olduğu ve bu miktarın büyük bir kısmının Pakistan ve Bangladeş'te tutulduğu belirtildi.

KKTC'den Trabzon'a uçak seferleri başlıyor KKTC'den Trabzon'a uçak seferleri başlıyor

IATA'nın 2 Haziran 2024 tarihinde yayımladığı son rapora göre, Nisan ayı sonu itibarıyla bloke edilen toplam fon miktarı yaklaşık 1,8 milyar dolara ulaştı. Bu, Aralık 2023'ten bu yana yaklaşık %28 oranında, yani yaklaşık 708 milyon dolarlık bir azalmayı temsil ediyor. Birlik, bu dikkate değer azalmanın, önceden Nijerya ve Mısır'da bloke edilen fonların önemli ölçüde serbest bırakılmasından kaynaklandığını açıkladı.

Nijerya'da Fonların Serbest Bırakılması

Haziran 2023'te, Nijerya'da bloke edilen fonlar 850 milyon dolara ulaşarak ülkenin havayolu operasyonlarını ve mali istikrarını ciddi şekilde etkiledi. Havayolu şirketleri, gelirlerini ABD doları olarak geri getirmekte zorluk yaşadı ve bazı havayolu şirketleri operasyonlarını azaltmak zorunda kaldı, biri ise geçici olarak Nijerya'ya uçuşları durdurdu. Ancak Nisan 2024 itibarıyla, bu fonların %98'i başarıyla serbest bırakıldı.

Şu anda kalan 19 milyon dolar, ticari bankalar tarafından sunulan ileriye dönük taleplerin Merkez Bankası tarafından doğrulanmasını bekliyor. IATA Genel Müdürü Willie Walsh, “IATA olarak, yeni Nijerya hükümetini ve Nijerya Merkez Bankası'nı bu sorunu çözme çabalarından ötürü takdir ediyoruz. Bireysel Nijeryalılar ve ekonomi, gelirlerin erişimi için kritik olan güvenilir hava bağlantısından fayda sağlayacaktır. Doğru yoldayız ve hükümeti kalan 19 milyon doları temizlemeye ve havacılığı önceliklendirmeye devam etmeye çağırıyoruz,” dedi.

Pakistan ve Bangladeş'te 731 Milyon Dolar Bloke

IATA ayrıca, sekiz ülkede bloke edilen fonların toplamının %87'sini oluşturarak 1,6 milyar dolara ulaştığını bildirdi. Durum, özellikle havayolu şirketlerinin bu bölgelerde elde ettikleri 731 milyon dolarlık geliri geri getirmekte zorlandıkları Pakistan ve Bangladeş'te kötüleşti. Pakistan'da 411 milyon dolar, Bangladeş'te ise 320 milyon dolar bloke edilmiş durumda.

Walsh, “Pakistan ve Bangladeş, havayolu şirketlerinin temel hava bağlantılarını sağlamaya devam edebilmesi için bloke edilen 731 milyon doları derhal serbest bırakmalıdır. Bangladeş'te çözüm Merkez Bankası'nın elindedir ve uluslararası anlaşma yükümlülüklerine uygun olarak havacılığın döviz erişimini önceliklendirmelidir. Pakistan'da ise uzun işlem gecikmelerine neden olan denetim ve vergi muafiyet sertifikaları sistemine alternatifler bulunmalıdır,” diye ekledi.

Hükümetlere Çağrı

Birlik, hükümetleri, bilet satışları ve diğer faaliyetlerden elde edilen gelirlerin geri getirilmesini engelleyen tüm engelleri uluslararası anlaşmalar ve sözleşme yükümlülüklerine uygun olarak ortadan kaldırmaya çağırdı.

Bu gelişmeler, havayolu endüstrisinde önemli bir dönüm noktası olarak değerlendiriliyor ve havayolu şirketlerinin operasyonlarını sürdürebilmeleri için gerekli fonlara erişimlerinin sağlanması gerektiğini vurguluyor.