Patara Plajı'na giriş ücretine büyük zam! Patara Plajı'na giriş ücretine büyük zam!

Alman tüketicilerin harcama alışkanlıkları, giderek deneyim ekonomisine yöneliyor. Alman iş ve turizm dergisi fvw'nin Mastercard verilerinden derlediği son rapora göre, Almanların maddi ürünlere olan ilgisi azalıyor ve yerini seyahat, kültürel etkinlikler ve eğlence deneyimleri alıyor.

Ankete katılanların %29'u, artık maddi ürünler yerine deneyimleri tercih ediyor. Bunların içinde seyahat etmek gibi deneyimlere para harcamak ön planda. %23'ü ise bu deneyimler için tasarruf etmeyi finansal planlamalarının önemli bir parçası olarak görüyor. Katılımcıların %27'si ise maddi ürünlerle deneyimler arasında denge kurmaya çalışıyor.

2024 yılında Almanların %82'si, deneyimlere en az geçen yıl yaptıkları kadar veya daha fazla harcama yapmayı planlıyor. Ankete katılanların neredeyse yarısı (%46), bu yıl 2023'e kıyasla daha fazla seyahat etmek istiyor.

Aileler de boş zamanlarını birlikte geçirebilecekleri deneyimlere daha fazla yatırım yapmayı tercih ediyor. Ankete katılanların %26'sı, aile gezilerine daha fazla zaman ayırmayı planlarken, %23'ü açık hava etkinliklerini tercih ediyor. Restoran ziyaretleri, aşçılık kursları, şarap tadımları gibi yemek deneyimleri de popüler hale geliyor. Ayrıca, canlı konserlere ve sağlıklı yaşam etkinliklerine katılmak da artan bir ilgi görüyor.

Veriler, deneyimlere daha fazla para harcamanın artan bir eğilim olduğunu doğruluyor. Avrupa'da seyahat veya restoran ziyaretleri gibi faaliyetlere yapılan harcamaların payı, 2019'da %19 iken 2023'te %22'ye yükseldi. Ancak maddi mallara yapılan harcamalar sabit kaldı.

Bu trendin arkasında, deneyimlerin kalıcı hatıralar ve yaşam boyu değerler sağladığına dair bir farkındalık yatıyor. Alman tüketiciler, artık sahip oldukları şeylerden çok yaşadıkları deneyimlerin değerini daha fazla takdir ediyorlar.