Alaska Air Group, Boeing'in 737 MAX 9 uçaklarının geçici olarak kara listeye alınmasından kaynaklanan zararları karşılamak için ilk çeyrekte yaklaşık 160 milyon dolarlık tazminat aldığını açıkladı.

Şirketin yaptığı açıklamada, bu ödemenin çeyrekteki kayıplara denk geldiği ve ek tazminat beklentilerinin olduğu belirtildi. Alaska'nın hisseleri bu haberi takiben %4.4 artarken, Boeing'in hisseleri neredeyse %1 oranında değer kazandı.

Olay, Alaska Airlines'a ait bir MAX 9 jetinin Ocak ayında havada yaşadığı kabin paneli patlaması sonucu yaşandı ve Federal Havacılık İdaresi'nin 171 uçağı yaklaşık üç hafta boyunca kara listeye almasına neden oldu.

Alaska CEO'su, kaza sonrası ve MAX 9'un kara listeye alınmasının ardından bazı kitap kayıpları yaşadıklarını ancak Şubat ve Mart aylarının beklentilerin üzerinde olduğunu söyledi.

Havayolu şirketi önceden bu ödemeyi mali sonuçlara dahil etmeyi planlasa da, şimdi bunun düzeltilmiş bir hisse başına kayıp oranından çıkarılacağını belirtti. Tahmini olarak, bu kaybın hisse başına 1,05 ila 1,15 dolar arasında olması bekleniyor.

Boeing'e yapılan ödemelerle ilgili sorulara yanıt olarak, şirketin CFO'su Brian West'in geçen ay yaptığı açıklamalara atıfta bulunuldu. West, Ocak ayı olayından kaynaklanan müşteri düşüncesi ödemelerinin, Boeing'in birinci çeyrek kazançlarına dahil edileceğini söylemişti.

Alaska ve United Airlines, panel patlaması olayının ardından 737 MAX 9 uçaklarının kara listeye alınması nedeniyle Boeing ve tedarikçi Spirit AeroSystems'de üretim ve itibar krizi yaşandı.

KKTC'den Trabzon'a uçak seferleri başlıyor KKTC'den Trabzon'a uçak seferleri başlıyor

Boeing'in 737 MAX üretiminin son haftalarda keskin bir düşüş yaşadığı bildirilirken, Alaska ise 2024 kapasite planlarının belirsiz olduğunu ve planlanan 47 teslimattan bazılarını almayı beklemiyor.

Kaynak: AERONEWS24